Adıyaman Barosu,Eğitimsen Adıyaman Şubesi,SES Adıyaman Şubesi ve TMMOB Adıyaman İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yapılan basın toplantısı ile Deprem sonrası 18.ay raporu açıklandı.
Değerli Basın mensupları
6.şubat depremlerinin üzerinden 18 ay geçmiş olmasına rağmen, ilimizde Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi sorunlarımız devam etmektedir. Basta merkez yönetimler olmak üzere birçok kesim tarafından unutulmuş olsa da acılarımız hala çok taze ve çözüm bekleyen sorunlarımız çok fazladır.
Adıyaman Tabip Odası YK olarak hazırladığımız 18 ay raporunda;
Sağlık tesislerin durumu, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunları, 1. Basmak tedaviler, aşılama ve bağışıklama sorunları, tıp eğitimi akademisyen, asistan ve tıp öğrencilerin sorunları, çevre sağlığı sorunları hava kirililiği, su, moloz alanları gibi sorunlarımızı bir kez daha dile getiriyoruz.
Sağlık tesisleri; 6 Şubat Depremleri ile Adıyaman genelinde birçok sağlık kurumu olumsuz etkilenmiş; Sağlık İl Müdürlüğü binası ve Merkezde bulunan bir ASM binası yıkılmış, 7 ASM Ağır hasarlı 4 ASM Orta Hasarlı olmuştur. Kadın doğum ve Çocuk hastanesi ağır hasarlı, üniversite diş hekimliği fakültesi ağır hasarlı hale gelmiştir. Yine Bir özel hastane ağır hasarlı olup yıkılmıştır. Ağır hasarlı olan 1 ASM hala yıkımı beklemekte ve yanı başında konteynerda hizmet vermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü 2 adet prefabrik Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Roche ilaç firması da merkezde 2 Katlı bir ASM yapmıştır. Yine depremden önce ödeneği ayrılan ve inşaatı biten Şambayat belde ASM si hizmete girmiştir. Toplamda sadece 4 adet ASM hizmete açılmıştır.Aile hekimleri ve çalışanları depreden kaynaklı nüfus azlaması,il içinde yoğun nüfüs hareketliliği,performans baskısı,teşvik,hyp ,işlemler,nde azalma yol açmakta ve ciddi gelir kaybına yol açmaktadır.Bu durum düzeltilmeli hekimler ve sağlık emekçilerin ücretleri teşvik edici olmalıdır.
İlimizde deprem öncesinde bile zor yeten 400 yataklı EAH ana binası, kadın hastalıkları ve çocuk hastalıkları taşınması ile beraber ciddi yoğunluklar yaşanmakta, sağlık hizmeti sunumunda ve fiziki anlamda aksaklıklar yaşanmaktadır. Depremden önce bitmesine az bir zaman kalan yeni yapılan kadın hastalıkları ve çocuk hastalıkları binası bir türlü hizmete açılmamıştır. Bu hastanenin derhal bitirilip hizmete açılması gerekmektedir. Ayrıca ilimizde 2. Hatta 3. Bir hastanenin yapılması şarttır.
Depremden kaynaklı ilimizde birçok sağlık çalışanı ve hekim tayin istemek zorunda kaldı. DHY adı altında zorunlu olarak hekim atamaları yapılıyor olsa da bu hekimlerin karşılaştığı zorluklar, şehrin durumu göz önünde bulundurulduğunda bir çoğu hizmet süresi bittiğinde tekrara tayin istemektedir. İlimiz genelinde deprem sonrasında yapılan atamalara rağmen PDC %50 ve altında olan 45 bölüm mevcut ve 24 bölümde PDC olmasına rağmen hiç hekim olmadığı görülmektedir.
İlimizde akademik anlamda, tıp eğitimi anlamında da ciddi sorunlar devam etmektedir. Deprem sonrası ilimizde ayrılmak zorunda olan akademisyenler, fiziki olarak zor koşulların bulunması kadroloların ve asistan kontejanların dolmamasına hatta hiç tercih edilmemesine sebep oluyor. Bazı bölümlerde akademik faaliyetler tamamen kapanmış durumdadır. Hem tıp eğitimi hem asistan eğitimi açısından oldukça sıkıntılı bir durumdur. Akademisyen ve asistanların ilimizi tercih etmesi için pozitif anlamda hiçbir artısı bulunmamaktadır. Akademik kadrolar olarak 2020 yılının bile gerisindeyiz. (Çocuk hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, KBB, dahiliye yan dallar, plastik cerrahi akademik anlamda şu anda sorun olan bazı bölümlerimizdir).Deprem bölgesinde çalışan akademisyen,uzman hekimler,asistanlar ve diğer sağlık emekçilerinin ücretleri artırılmalı ,teşvik edici olmalıdır.